W ostatni dzień przed feriami uczniowie klasy III z wychowawczynią udali się na pierwsze zajęcia do nowej pracowni kuchennej. Celem naszej lekcji było samodzielne wykonanie deseru z wybranymi przyprawami. Uczniowie przygotowali wcześniej w domu potrzebne produkty oraz naczynia i akcesoria kuchenne potrzebne do wykonania owocowego deseru.
Każde dziecko po przygotowaniu swojego miejsca, założeniu fartuszka i umyciu rąk wysłuchało zasad bezpieczeństwa obowiązujących przy pracy. Potem uczniowie z zapałem przystąpili do samodzielnej pracy. Każdy bardzo się starał, by deser był odżywczy i estetycznie wyglądał. Kiedy prace zostały ukończone, uczniowie starannie posprzątali swoje miejsca.
Potem wszyscy z niecierpliwością czekali na degustację przygotowanego dania. W czasie kosztowania wychowawczyni opowiadała o walorach odżywczych deserów. Na zakończenie zaparzyliśmy sobie malinową herbatkę. Była to bardzo przyjemna lekcja.